Who is the algorithm? Interfacing the social, emotional, and algorithmic – Laura Savolaisen väitöstilaisuus 1.9.

REPAIR-hankkeen tutkija Laura Savolainen (VTM) väittelee 1.9.2023 kello 13 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Who is the algorithm? Interfacing the social, emotional, and algorithmic". Väitöstilaisuus järjestetään kielikeskuksen juhlasalissa (Fabianinkatu 26, Helsinki). Vastaväittäjänä on professori Malte Ziewitz (Cornell University) ja kustoksena REPAIR-hankkeen johtaja Minna Ruckenstein.

Savolainen tiivistää väitöskirjansa ydinteemat- ja tulokset seuraavasti:

Sosiaalisen median alustat ovat saaneet vankan jalansijan arjessa, ja niiden merkitys työ- ja kansalaisympäristöinä kasvaa jatkuvasti. Ne eivät kuitenkaan ole neutraaleja kanavia käyttäjien luovuudelle ja ilmaisulle, vaan myös voimakkaita taloudellisia, poliittisia ja hallinnollisia toimijoita. Algoritmit ovat nousseet keskeiseen asemaan keskustelussa alustojen vallasta. Väitöskirjan keskeinen tutkimusongelma koskee algoritmisen median paradoksaalista luonnetta. Yhtäältä tehokkaat algoritmit nähdään ulkoisena voimana, joka valvoo, kontrolloi ja manipuloi sosiaalisen median käyttäjiä yritysten eduksi, kun taas toisaalta algoritmien ja koneoppimismallien oletetaan yksinkertaisesti heijastelevan inhimillistä käyttäytymistä ja kuluttajien kysyntää. Tästä jälkimmäisestä näkökulmasta katsoen, kohdatessamme niiden tuotokset, meidän voikin ajatella olevan tekemisissä itsemme ja yhteiskuntamme kanssa.

Väitöskirja koostuu neljästä alkuperäisjulkaisusta, joissa käytetään useita eri tutkimusmetodeja. Tarkastelen algoritmeja suhteessa laajempiin sosioteknisiin kokonaisuuksiin ja konteksteihin, joissa niitä käytetään. Nämä neljä alkuperäisjulkaisua rikastuttavat sosiaalisen median tutkimuksen keskiössä käytäviä keskusteluja, koskien disinformaatiota, aktivismia sosiaalisessa mediassa, algoritmista sisällön moderointia sekä ihmisten toimijuutta suhteessa algoritmisen päätöksenteon järjestelmiin. Väitöskirja ei siten pyri yleistämään ja teoretisoimaan yhden empiirisen tapauksen perusteella vaan osoittaa useiden erillisten tutkimusten kautta, kuinka algoritmiset sosiaalisen median alustat ja niiden käyttö ehdollistavat toisiaan. Tämä suhde on kuitenkin epätasainen: käyttäjät pystyvät osallistumaan algoritmisten ilmiöiden muokkaamiseen vain osittain, koska heillä on vähän vaikutusvaltaa siihen, miten heidän toimintansa datafioituu ja mihin tarkoituksiin algoritminen järjestelmä sitä optimoi.

Väitöstutkimuksen perusteella sosiaalisen median algoritmiset järjestelmät ovat laajalle levittyineitä, jatkuvasti muuttuvia ja komplekseja systeemejä. Ne luovat ennalta-arvaamattomia takaisinkytkentöjä ja sosiaalisia seurauksia, kun ne oppivat ihmisten käytöksestä ja ihmiset taas osaltaan reagoivat niiden logiikkaan. Mikään yksi taho tai henkilö ei siten ole hallinnassa tai välttämättä edes tietoinen kaikista algoritmisen järjestelmän sisältämistä säännöistä, sen kehittyessä vuorovaikutuksessa sosiaalisen maailman kanssa. Tutkimus päätyykin kysymään, mitä tämänkaltainen hajautunut toimijuus tarkoittaa alustojen suunnittelulle ja hallinnalle. Tästä näkökulmasta korostuu tarve vastata nopeasti ilmeneviin haasteisiin ja eriarvoistaviin vaikutuksiin sekä oppia käyttäjien kokemuksista. Käyttäjät ovat usein ensimmäisten joukoissa havainnoimassa ja tuottamassa algoritmisten systeemien yhteiskunnallisesti merkityksellisiä vaikutuksia.

Väitöskirja on kokonaisuudessaan luettavissa Heldassa.

Väittelijän yhteystiedot:

Laura Savolainen

laura.savolainen@helsinki.fi

Laura Savolainen

Laura Savolainen


Edellinen
Edellinen

Call for abstracts: Rehumanizing Algorithmic Systems workshop with Professor Sarah Pink (Monash University)

Seuraava
Seuraava

‘In the Loop': Discretion in Algorithmic Decision Making - seminar with Malte Ziewitz 31.8.