REPAIR-tutkimus jakautuu kolmeen tutkimusteemaan
REPAIR-hankkeen monitieteinen näkökulma algoritmisiin järjestelmiin ja niiden kehittämiseen tuo yhteen tutkijoita sosiaalipolitiikan, sosiologian, johtamisen ja organisaatioiden, teknologian antropologian, oikeustieteen, käytännöllisen filosofian ja data-analytiikan aloilta. Jotta voimme rakentaa kestävämpää digitaalista yhteiskuntaa, tarvitsemme syvällisempää ymmärrystä algoritmisiin järjestelmiin liittyvistä yhteiskunnallisista kytköksistä ja jännitteistä. Tutkimuksemme lähtökohtana ovat järjestelmien murtumat, joita tutkimalla voimme tunnistaa tapoja kehittää ja uudistaa digitaalista yhteiskuntaa. Se mikä on yhtäältä murtuma, on toisaalta mahdollisuus korjata ja sysätä liikkeelle uusia alkuja.
-
Käytämme murtuman käsitettä kuvaamaan tilanteita, joissa teknologioiden moniulotteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja sosiaaliseen toimintaan tulevat näkyviksi. Algoritmiset järjestelmät ovat alttiita murtumille, koska ne muuttavat vakiintuneita toimintatapoja ja sitovat yhteen uusia toimijoita. REPAIR lähtee siitä, etteivät algoritmisten järjestelmien murtumat ole ainoastaan teknologisia. Kyse on pikemminkin siitä, millä tavoin dataa ja algoritmeja hyödyntävät järjestelmät toteuttavat tai uhkaavat yhteiskunnallisia arvoja sekä hyödyntävät tai rapauttavat luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Tutkimme, miten organisaatiot tunnistavat jo tapahtuneita ja mahdollisia algoritmisten järjestelmien murtumia, ja miten ne reagoivat niihin. Lisäksi tutkimme uusien epävarmuustekijöiden ympärille syntyvää varautumisen kulttuuria ja taloutta.
-
Kysymme, kuinka algoritmisten järjestelmien murtumien korjaamisessa voitaisiin ottaa lähtökohdaksi hyvinvointiyhteiskunnan keskeiset arvot, kuten avoimuus, luottamus ja yhdenvertaisuus? Korjaustyön ytimessä tulisi olla teknologian valjastaminen näiden arvojen tukemiseen. Tämä vaatii syvällistä ymmärrystä teknologioista, niiden käyttöympäristöistä sekä yhteiskunnan rakenteista ja pyrkimyksistä. Tutkimme lainsäädännön asemaa algoritmisten järjestelmien murtumissa ja korjaustyössä. Haluamme ymmärtää paitsi sääntelyn rajoja, myös sen rakentavaa ja korjaavaa roolia. REPAIR kehittää käsitteitä korjaustyöhön ja edistää uudenlaisten arvoja tukevien menetelmien käyttöönottoa. Tuotamme suomalaisille organisaatioille välineitä ymmärtää dataa ja algoritmeja hyödyntävien hankkeiden taustalla olevia arvovalintoja.
-
Murtumien tunnistamisen ja korjaustyön seurauksena muodostamme käytännönläheistä ymmärrystä siitä, mikä algoritmisissa järjestelmissä toimii ja mikä ei. Tämän näkökulman syventämiseksi REPAIR kartoittaa askelmerkkejä kohti tehokasta, oikeudenmukaista ja vastuullista digitaalista yhteiskuntaa. Keskitymme algoritmisiin järjestelmiin, joissa ihmisten, teknologian ja yhteiskunnallisen turvallisuuden ja luottamuksen suhteet tulevat kokonaisvaltaisemmin esille. Tutkimuksen keskiössä on ihmisten ja koneiden välisten suhteiden ymmärtäminen ja erilaisten toiminnallisten vahvuuksien yhteensovittaminen. Kartoittamalla vaihtoehtoisia malleja ihmisen ja koneen yhteistyölle sosiaalityössä, terveydenhuollossa, tekoälyn kouluttamisessa ja tietotyössä REPAIR luo näkemystä digitaalisesta yhteiskunnasta, jossa luottamusta voidaan ylläpitää ja uudistaa, kun algoritmisia järjestelmiä otetaan käyttöön yhteiskunnan eri osa-alueilla.