“Ihmiset ensin, ei digi ensin” – REPAIR-tutkija, professori Minna van Gervenin puheenvuoro Digi- ja väestöviraston tilaisuudessa 23.8.2024
REPAIR-tutkija, professori Minna van Gerven piti alustuspuheenvuoron luottamuksen merkityksestä digitalisaatiossa Digi- ja väestötietoviraston Digi ensin -tilaisuudessa 23.8.2024. Katso koko puheenvuoro alta.
Digitalisaatio ei ole taikasauva, jolla voidaan ratkaista yhteiskunnan ongelmat. Vaikka hyvin toimiessaan digitaaliset järjestelmät voivatkin parantaa tuottavuutta, eivät ne itsessään tuo säästöjä. Toteutuessaankin kustannustehokkuus tulisi nähdä vain yhtenä osana tehokasta julkishallintoa: kansalaisten palveluissa ja viestinnässä tarvitaan ennen kaikkea turvallisia ja osallistavia työkaluja, joilla vastata yhteiskunnan pieniin ja suuriin haasteisiin.
Onnistunut digitaalinen siirtymä edellyttää luottamusta, joka Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa on poikkeuksellisen korkea – tämä koskee niin luottamusta valtion instituutioihin kuin myös luottamusta muihin ihmisiin.
Digitalisaation myötä luottamus voi kuitenkin vaarantua, mikäli inhimillisiä tekijöitä ei huomioida. Esimerkiksi Kelan toimeentulotukihakemusta digitalisointi on tuonut positiivisia vaikutuksia monille, mutta samalla eriarvoistaa kansalaisia digitaitojen perusteella sekä tuottaa ongelmia kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Suuri luottamus tuo samalla suuren vastuun: kansalaiset odottavat, että valtio suojaa kansalaisia ja yhteiskunnan peruspilareita. Avoimuuden ja tasa-arvoisen kohtelun tulee kulkea käsi kädessä järjestelmien kehityksessä.
Tärkeässä roolissa palveluiden tuottamisessa ovat myös itse työorganisaatiot. Teknologisten järjestelmien käyttöönotto vaatii organisaatioissa paljon hiljaista ihmistyötä: opettelua, korjaamista ja järjestelmiin sopeutumista, joka usein jää näkymättömäksi. Huomiotta jättäessä tämä syö resursseja ja voi murentaa luottamusta niin työyhteisössä kuin palvelujen käyttäjien silmissä. Niin tuottavuuden kuin luottamuksen kannalta olisi toivottavaa, että digitaaliset järjestelmät ja niihin siirtyminen ovat oikea-aikaisia ja riittävästi resursoituja.
Luottamuksen säilyttämiseksi digitaalinen siirtymä vaatiikin huolellista suunnittelua ja inhimillisten tekijöiden huomioimista. Kestävä digitalisaatio on sellaista, joka tukee ihmisten vahvuuksia ja valjastaa teknologian mahdollisuudet kaikkien käyttöön, ilman että se jakaa ihmisiä digitalisaation voittajiin ja häviäjiin. Digitalisaation kehityslinjojen toivoisi kulkevan ajatuksella, jossa laitetaan ihmiset ensin, eikä digi ensin.
Minna van Gerven