

Kaiken takana on piilossa – näkökulmia digitaaliseen infrastruktuuriin
Joonas Aitonurmi tutkii väitöskirjassaan julkisen digitaalisen infrastruktuurin rakentumista ja arvoa. Hän kerää aineistoaan työpajoissa DEDA-työkalun avulla. Työpajat ja DEDAn osallistujille esittämät kysymykset auttavat valaisemaan infrastruktuureihin liittyviä piilossa olevia sosiaalisia käytäntöjä ja rakenteita. Nämä käytännöt ja rakenteet tekevät digitaaliset järjestelmät mahdollisiksi, mutta jäävät usein huomaamatta, kun keskitytään pelkkään teknologiaan.

Luottamus algoritmien aikana – keskusteluja SHIELD-päivässä 23.1.2025
Luottamusta on tutkittu eri tieteenalojen näkökulmista ja luottamuksen käsitteelle löytyy kymmeniä määritelmiä. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman turvallisuutta ja algoritmeja käsittelevän SHIELD-ohjelman luottamusta käsittelevä seminaari toi yhteen monitieteiset tutkimusryhmät. Päivään osallistui tutkijoita filosofiasta, kognitiivisesta psykologiasta, sosiaalipsykologiasta, sosiologiasta, valtiotieteistä, tietojärjestelmätieteistä, tietojohtamisesta, data-analytiikasta ja juridiikasta.

Kybervakuuttaminen – kun digitaalinen infrastruktuuri murtuu
Digitalisoituminen on tuottanut elämänmuotoomme uudenlaista haavoittuvuutta: datan omistamiseen, tuottamiseen, siirtämiseen ja varastoimiseen liittyy uhkia. Koneet ja yhteydet voivat hajota. Tätäkin merkittävämpänä ongelmana nähdään kuitenkin suoranainen rikollinen toiminta. Kun tietoja kaapataan kiristämistarkoituksessa tai yhteyksiä vaurioitetaan poliittisista syistä, sekä omaisuus että henkilötiedot ovat vaarassa. Puhutaan kyberriskistä. Sitä vastaan suojautumista finanssialan tarjoamin keinoin nimitetään puolestaan kybervakuuttamiseksi.

“Systems are broken – and so are their stories” – REPAIR Scholarly Talk with Associate Professor Alison Powell on 29.1.
On Wednesday January 29th, we had the pleasure of hosting our first REPAIR Scholarly Talk of the year, featuring Associate Professor Alison Powell from the London School of Economics and Political Science. The event also features discussions led by Yana Boeva from the University of Stuttgart and Santeri Räisänen from the University of Helsinki.

Insights from REPAIR’s workshop on trust and AI
REPAIR organized a workshop to discuss trust and AI in Finland next to FINT2023 conference, held in LUT University. The topics of the workshop varied from AI’s effects on trust to philosophical accounts of trust and AI in software engineering and regulation of AI.

What if it doesn't go wrong when prisoners train AI?
Wired recently published the story ”These prisoners are training AI” on data labor in Finnish prisons. The unconventional data labor arrangement is also one of REPAIR’s ongoing case studies.

Digitalisaatio ja demokratia: Automaatiovaihteella kohti yhdenvertaisuutta?
Digitalisaatiota on edistetty nopeaa tahtia julkisella sektorilla. Sen uskotaan lisäävän viranomaistoiminnan tehokkuutta, mutta myös parantavan palvelujen laatua sekä yhdenvertaisuuden toteutumista harvaanasutussa maassa, kuten Suomessa.

Miksi digitalisaatio ja datatalous eivät politisoidu? Podcast datakapitalismi-keskustelutilaisuudesta Timo Harakan kanssa
“Hakaniemen torilla seisoessa ei kovinkaan moni tule keskustelemaan datataloudesta ja datakapitalismista” – podcast keskustelutilaisuudesta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan kanssa nyt julki!